Voor een groot aantal mensen geldt dat ze de overstap maken van een traditioneel bureau naar een zit sta oplossing. We zeggen wel degelijk “oplossing”, want in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden zijn er op de markt wel degelijk verschillende opties terug te vinden. We maken daarbij in het bijzonder een onderscheid tussen een volledig zit sta bureau en een zit sta module. Is het voor jou niet meteen duidelijk wat de verschillen tussen beide opties zijn? Kan je bovendien maar moeilijk bepalen wat nu precies de juiste keuze is? Dan kan de onderstaande informatie je daarbij helpen!

Wat zijn zit sta modules?

Laat ons allereerst maar even kijken naar wat de zit sta modules precies zijn. Het betreft hier eigenlijk een module die op de bestaande werkplaats kan worden toegepast. Wanneer we de verschillende soorten zit sta modules bekijken die op de markt zijn terug te vinden wordt duidelijk dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen twee opties. In het eerste geval is er sprake van een veer die de stand van het toetsenbord en de muis aanpast aan de nieuwe positie. Voor de tweede mogelijkheid geldt dat de werking vergelijkbaar is met deze van een strijkplank. Ze beschikt dan ook over verschillende scharnierpunten waarbij sprake is van veerondersteuning.

Welke voordelen zijn er verbonden aan zit sta modules?

Voor menig aantal mensen geldt dat ze zweren bij het kopen van een zit sta module. Dit omdat er aan deze keuze toch een behoorlijk aantal interessante voordelen zijn verbonden. Allereerst is het als vanzelfsprekend mogelijk om het bestaande bureau te behouden. Dit vormt voor veel mensen misschien nog wel één van de belangrijkste voordelen. Het moeten vervangen van een bureau brengt namelijk niet alleen bepaalde kosten met zich mee, daarnaast zorgt het ook voor praktische nadelen. Wie heeft er namelijk tijd om een volledig bureau te ontruimen, uit elkaar te halen en te vervangen door een gloednieuw exemplaar?

Een ander voordeel is terug te vinden in de eenvoud waarmee een zit sta module kan worden geplaatst. De plaatsing ervan vereist weinig inzicht en bovendien kan het gebeuren in slechts enkele minuten tijd. Neem de zit sta module uit de doos, plaats ze op je bureau, plaats je computer, muis, toetsenbord en monitor en je bent helemaal klaar om (verder) te werken. Zo eenvoudig kan het zijn. Uiteraard spreekt het voor zich dat ook de kostprijs van een dergelijke module een behoorlijk stuk lager is gelegen. Let wel, er zijn tal van verschillende opties op de markt terug te vinden. Daarbij kan de prijs variëren van tussen de 199 en zomaar even 800 euro. Dit gezegd hebbende is dit nog steeds veel voordeliger in vergelijking met een compleet zit sta bureau.

Is er sprake van een werkplek van minder dan ongeveer 90 centimeter breed? Dan wordt het in de praktijk eigenlijk altijd aangeraden om te kiezen voor een zit sta module. Dit is in dat geval namelijk veruit de meest kosteneffectieve keuze om te maken.

Zijn er ook nadelen aan verbonden om rekening mee te houden?

Als zit sta modules in de praktijk dan toch zo interessant zijn, waarom maakt niet iedereen er dan gebruik van? Dat is een logische vraag. Helaas is het zo dat er ook enkele nadelen zijn verbonden aan het gebruik van een dergelijke module. Het belangrijkste nadeel is dat de ergonomische meerwaarde niet over de hele lijn kan worden gerealiseerd. Het begint eigenlijk al bij de zithoogte van een standaard bureau. Deze bedraagt gemiddeld ongeveer 75 centimeter. Eigenlijk is dit op zich reeds te hoog om te kunnen spreken van ergonomische voordelen. Het verhogen van de stand van je stoel kan de ergonomie wel danig verbeteren.

Het tweede probleem schuilt in de standaard waar de monitor over beschikt. In het merendeel van de gevallen wordt er in deze situatie immers voor gekozen om gebruik te maken van dezelfde stand die standaard werd meegeleverd. Dat brengt een aantal beperkingen met zich mee. In eerste instantie kan de hoogte van de monitor bijvoorbeeld niet worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat ze te laag staat om ergonomisch correct te zijn. Voor bepaalde, zogenaamde VESA-compliant exemplaren geldt dat ze wel aangepast kunnen worden. Voor deze exemplaren geldt dan evenwel in de praktijk dat ze meteen een flink stuk duurder zijn.

Er zijn naast bovenstaande nog twee extra nadelen verbonden aan het gebruik van een zit sta module. Zo beschik je slechts over een beperkte hoeveelheid aan beschikbare ruimte en is er in dit geval vaak geen sprake van kabelmanagement. Omwille van het feit dat de computer meebeweegt met de module geldt dit ook voor alle kabels. In eerste instantie zal dit mogelijks geen probleem zijn, maar na verloop van tijd kan dat best veranderen. Dit is dan ook zeker en vast iets waar je toch de nodige rekening mee zal willen houden.

Wat zijn volledige zit sta bureaus?

Bovenstaande brengt ons bij de volledige zit sta bureaus. Voor dergelijke bureaus geldt dat ze zoals de naam reeds laat vermoeden volledig kunnen worden aangepast van een zitpositie naar een stapositie. Hierdoor kan de volledige werkomgeving op ergonomisch vlak perfect worden afgestemd op de eisen van de gebruiker. Indien je ervoor kiest om deze optie te gaan toepassen in je kantoor spreekt het voor zich dat het bestaande bureau wel dient te worden vervangen.

Wat zijn de voordelen van volledige zit sta bureaus?

Er zijn een niet onaanzienlijk aantal interessante voordelen verbonden aan het gebruik van een volledig zit sta bureau. In eerste instantie kan je, zelfs wanneer er sprake is van een kleine werkplek, rekenen op een uitstekende ergonomische modificatie van de werkplaats. Ook voor kleine werkplaatsen geldt dus dat je perfect je volledige werkplaats “naar omhoog” kan brengen. Dit zorgt ervoor dat je niet langer voorover hoeft te buigen om bijvoorbeeld je telefoon, de rekenmachine of ook maar iets anders te kunnen pakken. Het niet langer voorover moeten buigen is voor veel mensen één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een compleet zit sta bureau.

Een ander belangrijk voordeel waar je op kan rekenen bij het gebruik van een volledig zit sta bureau heeft te maken met de veelzijdigheid waarover ze beschikt. Ook al is het mogelijk dat je om de meest optimale veelzijdigheid te kunnen bewerkstelligen nog een aantal extra aankopen zal moeten doen. Met name een ergonomisch toetsenbord en een ergonomisch muis blijven dan ook in de praktijk absolute aanraders. Daarnaast is het zo dat ook een monitorarm de ergonomische voordelen van een compleet zit sta bureau nog meer kan verbeteren. Kies je er finaal voor om ook gebruik te gaan maken van een compleet zit sta bureau? Dan zal je kunnen vaststellen dat je op die manier altijd kan rekenen op de meest optimale ergonomische oplossing.

Nog een ander voordeel is de kostprijs waar een compleet zit sta bureau over beschikt. Voor menig aantal mensen geldt dat ze de keuze hebben gemaakt om deze in het verleden niet te kopen omwille van de stevige kostprijs die er aan verbonden was. Inmiddels is het echter goed om te weten dat de kosten voor dergelijke bureaus aanzienlijk zijn gedaald. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze ook voor bijvoorbeeld in een thuiskantoor een uitstekende keuze kunnen zijn. Let wel, de aankoop van een zit sta module blijft uiteraard in de praktijk net wat voordeliger.

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

Eigenlijk is er slechts sprake van twee concrete nadelen waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een volledige zit sta bureau. In eerste instantie is er de plaats die ervoor is vereist. Een zit sta module kan je eigenlijk zonder moeite op elk bureau plaatsen. Echter is het niet zo dat je zomaar in elke (kleine) bureauruimte een volledig zit sta bureau kan plaatsen. Je moet dus op voorhand even goed nadenken over de mogelijkheden die de ruimte in kwestie je biedt.

Naast bovenstaande is het zo dat het opzetten van een zit sta bureau uiteraard de nodige hoeveelheid tijd in beslag neemt. De plaatsing van en zit sta module valt eigenlijk in slechts een paar minuten te realiseren. Dat geldt zeker niet voor het installeren van een compleet bureau. Hierbij kan je dan ook al snel rekenen op één uur of meer dat is vereist enkel en alleen om de plaatsing te doen. Wil je bovendien ook nog accessoires gaan toevoegen? Zou je bovendien ook graag meteen het kabelmanagement meteen onder handen willen nemen? Dan kan je daar al snel nog eens een uur extra bij rekenen. Wil je dus met andere woorden gebruik gaan maken van een volledig zit sta bureau? Dan zal het al snel duidelijk worden dat je voldoende tijd voor de plaatsing moet voorzien.

Wat is nu precies de beste keuze?

Het valt eigenlijk niet zomaar te zeggen wat nu precies de beste keuze is tussen een volledig zit sta bureau en een zit sta module. Eigenlijk is dit compleet afhankelijk van niet alleen de situatie, maar ook van de eisen waar je zelf als toekomstige gebruiker over beschikt. In het merendeel van de gevallen wordt het gebruik van een volledig zit sta bureau aangeraden simpelweg omdat deze op ergonomisch vlak over de meeste voordelen en mogelijkheden beschikt. Echter zijn er bepaalde eisen verbonden aan de plaatsing van een dergelijk bureau waar niet in elke situatie aan tegemoet kan worden gekomen. Geldt dat ook voor jouw situatie? Dan zal je kunnen vaststellen dat ook een zit sta module de ergonomie van je werkplek aanzienlijk kan verbeteren.