zit-sta-bureau

Ondertussen hebben we allemaal wel al gehoord over de gevaren die te veel zitten met zich meebrengt. De vraag die veel mensen, in het bijzonder eigenaars van bedrijven, zich nu stellen is of rechtopstaand werken nu wel echt de beste manier is om meer beweging te realiseren voor hun werknemers. Mocht dat het geval zijn, kunnen we dan ook meteen concluderen dat vaste sta bureaus de beste keuze zijn voor de werkplek? Je ontdekt het in dit blogartikel.

Waarom sta bureaus nooit meer zullen verdwijnen

Het is absoluut een feit dat de gemiddelde kantoormedewerker veel te veel zit. Gemiddeld geldt voor Nederlanders dan ook dat ze maar liefst 10 uur per dag zitten, uiteraard vooral op het werk. Deze zitgewoonte heeft een niet onbelangrijke uitwerking op onze gezondheid. Niet alleen onze gezondheid lijdt eronder, dit geldt eveneens voor ons gemoed evenals voor onze taille. Ondanks het feit dat iedereen het hier eigenlijk wel over eens is kan er wel worden vastgesteld dat er verschillende meningen bestaan over de verhouding tussen enerzijds het aantal uren dat we neerzitten en anderzijds hoeveel we per dag zouden moeten rechtstaan.

Voor sta bureaus geldt dat ze één van de populairste trends zijn van het moment op vlak van ergonomie op de werkvloer. Het lijkt er bovendien ook niet naar uit te zien dat de sterk gestegen populariteit van deze bureaus snel terug zal afnemen. Reeds in het jaar 2017 heeft een peiling aangetoond dat investeren in een sta bureau werd beschouwd als één van de beste investeringen voor de gezondheid die professionelen konden maken. Bovendien wordt er verwacht dat de globale sta bureau markt tegen het jaar 2025 over een waarde zal beschikken van zo’n slordige 2,8 miljard Amerikaanse dollar.

Twee verschillende soorten sta bureaus

Voor de sta bureaus die op de markt zijn terug te vinden geldt dat we ze kunnen indelen in twee verschillende categorieën. In eerste instantie zijn er de bureaus die beschikken over een vastgestelde hoogte. Deze bureaus hebben zoals de naam reeds aangeeft een vastgestelde hoogte waardoor je er niet meer aan kan zitten. Dat geldt wel voor de tweede categorie, namelijk de zogenaamde zit-sta bureaus. Deze bureaus kunnen in hoogte worden aangepast waardoor je er zowel aan kan zitten als gewoon rechtop aan kan staan. In het merendeel van de gevallen lijkt de voorkeur vooral uit te gaan naar dit tweede type van bureau. Hoe dat komt zal verder op deze pagina duidelijk worden.

Wat zijn de voordelen van rechtop staan aan een bureau?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat rechtopstaand werken aan een bureau tal van verschillende voordelen met zich meebrengt. In eerste instantie zou dit er namelijk voor zorgen dat we meer gefocust zijn. Daarnaast zou ook de productiviteit toenemen wanneer we werken aan sta-bureaus. Omwille van deze reden worden sta-bureaus algemeen beschouwd als een uitstekende keuze voor het uitvoeren van taken die een korte energieboost vereisen. Het kan hierbij gaan om het verwerken van een aanzienlijke hoeveelheid mailverkeer of om bijvoorbeeld het beantwoorden van telefoongesprekken. Bovendien kunnen deze bureaus ook prima dienst doen als hub voor het uitvoeren van teamwork.

Het is zeker zo dat er verschillende voordelen zijn verbonden aan het kopen van een sta-bureau welke zich kenmerkt door een vastgestelde hoogte. In eerste instantie is het zo dat de aankoopprijs van dergelijke bureaus een stuk lager ligt in vergelijking met de prijs die je moet betalen voor zit-sta bureaus. Daarnaast is het zo dat deze bureaus er uiteraard om bekend staan over minder draaiende delen te beschikken wat ze eenvoudiger te installeren maakt. Ondanks deze voordelen kunnen we er toch niet omheen dat een zit-sta bureau aanzienlijk populairder is dan een sta bureau. Waarom dat nu precies het gevoel is ontdek je hieronder.

Te veel van het goede

Het belangrijkste argument om uiteindelijk toch maar niet te kiezen voor een louter en alleen sta-bureau is terug te vinden in het feit dat ze een alles of niets benadering hanteert. Ondanks het feit dat verschillende studies hebben aangetoond dat rechtopstaand werken zeker bepaalde niet onbelangrijke voordelen met zich meebrengt moet het gezegd dat te veel rechtopstaand werken wellicht net zo nefast is voor de gezondheid als te veel zitten. Continue rechtopstaand werken zou er dan ook voor kunnen zorgen dat de knieën sterk worden belast. Bovendien kan er ook sprake zijn van een overbelasting van de heupen. Bovendien is het zo dat mensen op deze manier vaak de neiging hebben om voorovergebogen te gaan staan wat natuurlijk zeer slecht is voor je postuur.

De realiteit is bovendien dat zitten niet over de hele lijn slecht is voor de gezondheid. Door regelmatig even te gaan zitten ga je niet alleen beter nadenken, daarnaast zorgt het er eveneens voor dat je even de druk van je benen af kan halen. Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze er in de praktijk toch sterk de voorkeur aan geven om zittend te werken wanneer ze complexe problemen moeten oplossen of wanneer ze bijvoorbeeld zeer precies te werk moeten kunnen gaan. Indien je ervoor kiest om louter en alleen een sta-bureau te kopen is dit uiteraard geen optie meer.

Zit-sta bureaus bieden het beste van twee werelden

Het eerste en eigenlijk tevens ook belangrijkste voordeel dat is verbonden aan het gebruik van zit-sta bureaus heeft betrekking tot het feit dat ze eenvoudiger in hoogte aangepast kunnen worden. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de persoon die aan het bureau moet werken zeer precies kan bepalen op welk moment hij gaat zitten en wanneer hij rechtopstaand werkt. Op het ogenblik dat je lichaam laat uitschijnen dat je bijvoorbeeld voldoende rechtop hebt gestaan kan je eenvoudig gaan neerzitten.

Volgens de belangrijkste onderzoeken is het zo dat een 3:1 ratio tussen rechtop staan en zitten moet worden gehanteerd. Dit betekent dat je voor elke 45 minuten dat je rechtopstaand aan het werk bent zo’n 15 minuten zou moeten neerzitten. De sleutel is vooral om het lichaam in beweging te houden en te wisselen tussen een verschillende houding voor ten minste één keer per dag. Niet alleen is het zo dat een zit-sta bureau bewezen voordelen voor de gezondheid weet te realiseren, daarnaast heeft een onderzoek dat werd uitgevoerd in het jaar 2016 eveneens aangetoond dat werknemers die beschikken over een dergelijk bureau kunnen rekenen op een stijging van de productiviteit van 46 procent.

Ben je dus met andere woorden niet alleen op zoek naar een flexibele aanvulling voor je kantoormeubilair, maar wil je er ook voor kunnen zorgen dat je keuze maximale gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Dan zal je kunnen vaststellen dat het kopen van een zit-sta bureau mogelijks veruit de beste keuze zal zijn. Wanneer werknemers worden gestimuleerd om met behulp van een dergelijk bureau ten minste één keer per uur rechtop te gaan staan zal er vastgesteld kunnen worden dat er op deze manier heel wat mogelijke gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.