Menig aantal mensen dromen ervan om van thuis uit te kunnen werken. Echter geldt dat niet voor iedereen. Er zijn dan ook zeker mensen die er gewoon de voorkeur aan geven om op kantoor te gaan werken. Hoe komt dat nu precies? Het is toch veel ontspannender en bovendien ook heel wat comfortabeler om van thuis uit te kunnen werken? Ja en neen. Op deze pagina hebben we speciaal voor jou alle voordelen aangegeven die zijn verbonden aan werken op kantoor.

1.) Kantoren zijn doorgaans beter ergonomisch geoptimaliseerd

In eerste instantie geldt voor kantoren dat ze natuurlijk specifiek zijn gemaakt om mensen in te laten werken. Dit betekent in de praktijk niet zelden dat ze over veel ergonomischere eigenschappen beschikken. Dit geldt overigens voor de verschillende onderdelen van een kantoorruimte. Denk op dit vlak dus niet alleen aan het bureau op zich, maar ook aan bijvoorbeeld de bureaustoel waar gebruik van wordt gemaakt. Dit kan zeer belangrijk zijn. Voor heel wat mensen geldt namelijk dat ze bepaalde lichamelijke kwaaltjes ontwikkelen door het aannemen van een slechte werkhouding. Is dat ook het geval voor jou? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat gebruikmaken van een ergonomische werkplaats zoals op een echt kantoor op dit vlak een belangrijke meerwaarde kan betekenen. Dit is in ieder geval voor heel wat mensen één van de voornaamste redenen om er toch de voorkeur aan te geven om te gaan werken op kantoor. Hoewel er wel tips voor een ergonomische correcte thuis werkplek zijn.

2.) Echte kantoren bevorderen de productiviteit

Misschien wel de belangrijkste reden waarom veel mensen werken op kantoor nog steeds prefereren heeft betrekking tot het feit dat op die manier de productiviteit sterk kan worden bevorderd. Dat is ook logisch. Thuis is het namelijk zo dat je onderhevig bent aan heel wat meer prikkels dan op kantoor. Het gaat hierbij dan niet alleen om de prikkels die je ervaart wanneer je bijvoorbeeld je spelende kinderen voorbij ziet rennen, maar ook wanneer de buurman zijn gras gaat afrijden, de bel of de telefoon gaat, etc.

Bovendien is het zo dat je in de woning ook heel wat spullen hebt liggen waar je wellicht graag wat tijd mee besteedt. Dit heeft als gevolg dat je veelal al snel met compleet andere zaken bezig bent dan met je werk. Het mag dan ook duidelijk zijn, indien je graag op de meest productieve manier wil werken is het meer dan waarschijnlijk de beste keuze om gewoon te gaan werken op kantoor.

3.) De sfeer op kantoor is anders dan bij je thuis

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat de sfeer bij je thuis ook helemaal anders is dan op kantoor. Dit is een belangrijk verschil. Voor heel wat mensen geldt dat ze thuis sterk worden afgeleid door alles wat er om zich heen gebeurt. Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld spelende kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld onverwachts bezoek en ga zo maar door. Zoals hierboven reeds aangegeven zijn dit belangrijke zaken die de productiviteit vaak helemaal niet ten goede komen.

Naast bovenstaande is het zo dat veel mensen die geruime tijd thuis aan het werk zijn ook de communicatie missen met de collega’s. Ook dit is een belangrijk verschil. Uiteraard kan je ervoor kiezen om met elkaar te Skypen of behoort een Zoom meeting tot de mogelijkheden, maar dat is toch helemaal anders. In het bijzonder wanneer je werkt in een leuke sfeer met fijne collega’s is het vaak een stuk aangenamer om gewoon lekker allemaal samen in dezelfde ruimte te werken.

4.) Je kan een beroep doen op de hulp van je collega’s

In het bijzonder voor werknemers die nog niet over veel ervaring beschikken geldt dat ze alleen wanneer ze thuis werken een beroep kunnen doen op collega’s. Ook hiervoor geldt dat je er uiteraard voor kan kiezen om bij thuiswerk te bellen met je collega’s, maar dat is toch even net wat anders dan wanneer je ze gewoon echt kan aanspreken op kantoor. Voor de meer ervaren werknemers is dit wellicht een obstakel dat niet echt speelt. Toch is ook dit zeker iets om rekening mee te houden.

5.) Je hebt doorgaans betere apparatuur ter beschikking

Ook dit vijfde voordeel is er één die zeer belangrijk is. Afhankelijk van de job waarover je beschikt is het zo dat je behoeften kan hebben aan vrij gesofisticeerde apparatuur. Op kantoor is deze meer dan waarschijnlijk voor handen, maar geldt dat ook voor bij je thuis? Natuurlijk zijn er tegenwoordig zeer krachtige laptops op de markt terug te vinden, maar zijn deze werkelijk zo sterk als volwaardige desktop computers? In het merendeel van de gevallen is dat uiteraard niet zo. Dan hebben we het bovendien nog niet eens gehad over de mogelijke randapparatuur waar je behoeften aan kan hebben die je thuis niet zomaar ter beschikking hebt. Ook dit punt is voor veel mensen zeker een belangrijke reden om zoveel mogelijk te werken vanop kantoor.

6.) Je bent niet genoodzaakt om je werk mee te nemen naar huis

Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze er de voorkeur aan geven om hun werk en privé strikt gescheiden te houden. Dat is natuurlijk erg moeilijk wanneer je continue van thuis uit aan het werk bent. In de praktijk kan dit niet zelden leiden tot bijvoorbeeld problemen met de partner. Bovendien vinden veel mensen het ook gewoon niet fijn om letterlijk van hun woning zowel hun thuis als hun werkplaats te maken. Ben jij dus met andere woorden ook iemand die beide zaken het liefst van allemaal gescheiden houdt? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat voor jou werken op kantoor mogelijks de meest interessante optie is.

7.) Thuiswerk brengt extra kosten met zich mee

Veel mensen denken dat ze door thuis te werken geld uitsparen. Dit natuurlijk niet in het minst doordat ze zich niet hoeven te verplaatsen van de woning naar de werkplek. Daar valt natuurlijk iets voor te zeggen, maar ook van thuis uit werken brengt extra kosten met zich mee waar men doorgaans niet bij stil staat. Wanneer je gaat werken op kantoor is de kans groot dat je gebruik kan maken van een koffiemachine op de werkvloer en dat er bijvoorbeeld een systeem staat waar je water van kan nemen. Werk je van thuis uit? Dan zal je veel meer drank zelf moeten betalen dan wanneer je op kantoor werkzaam bent. Bovendien spreekt het voor zich dat de computer evenals de eventuele andere toestellen bij je thuis ook energie verbruiken. Deze komt op jouw elektriciteitsfactuur te staan. Denk dus zeker niet dat thuiswerken zoveel voordeliger is dan werken op kantoor, want dat is in de praktijk zeker niet het geval.