Het lijkt er in de praktijk naar uit te zien dat thuiswerken steeds vaker als de norm wordt beschouwd. Dit brengt verschillende praktische voordelen met zich mee, maar tegelijkertijd zijn er ook een aantal extra aandachtspunten waar je rekening mee zal willen houden. Het realiseren van ergonomische werkomstandigheden is één van die aandachtspunten. Een goede ergonomie zal namelijk uiteindelijk niet alleen een meerwaarde betekenen voor de mentale, maar tevens ook voor de fysieke gezondheid van je lichaam. We staan er vaak niet bij stil, maar zittend werken is ongelofelijk belastend voor het lichaam. Niet alleen het hanteren van de juiste houding, maar ook gebruikmaken van de juiste ondersteunende middelen kan daarom van cruciaal belang zijn. Zou jij ook graag een meerwaarde willen creëren voor wat de ergonomie van jouw werkplek betreft? Dan kunnen de hieronder terug te vinden tips voor je thuis werkplek je daar ongetwijfeld bij helpen.

Tip 1: De keuze voor een ergonomisch bureau is geen overbodige luxe

Je moet er rekening mee houden dat je (bijna) dagelijks een niet onaanzienlijk aantal uren aan het thuiswerken zal zijn. Net zoals geldt voor eetkamerstoelen geldt ook voor de gewone eettafel bij je thuis doorgaans dat ze helemaal niet geschikt is om vele uren aan te werken. Een correcte werkhouding betekent in de praktijk dan ook een correcte plaatsing van bijvoorbeeld de armen op het bureau. Het wordt omwille van deze reden altijd aangeraden om te kiezen voor het kopen van een verstelbaar bureau. Hierbij heb je de mogelijkheid om een keuze te maken uit verschillende opties, namelijk:

  • Een handmatig verstelbaar exemplaar;
  • Een verstelbaar exemplaar met een slinger;
  • Elektrisch verstelbare bureaus;
  • Zit-sta bureaus;

Het kopen van een ergonomisch bureau is doorgaans één van de eerste tips die je zal ontvangen voor wat het realiseren van een echt ergonomische werkplek betreft. Dit gezegd hebbende is het echter zo dat er veelal meteen ook wordt benadrukt dat je er goed aan doet om regelmatig recht te staan. Tijdens de pauze even een wandeling gaan maken blijft dan ook een interessante tip. Dit gezegd hebbende kan ook de keuze voor een zit-sta bureau tegemoet komen aan heel wat verwachtingen die op ergonomisch vlak ingelost moeten kunnen worden.

Tip 2: Overweeg het kopen van een verstelbare bureaustoel

De kans is bijzonder groot dat je thuis reeds over een bureaustoel beschikt. De kans is echter even groot dat je deze voorheen slechts eerder sporadisch hebt gebruikt. Daar komt verandering in vanaf het moment dat je thuis gaat werken. Het kopen van een nieuwe, meer ergonomische bureaustoel kan dan ook zeer interessant zijn.

Dit gezegd hebbende stellen veel mensen zich de vraag hoe je nu precies een ergonomische stoel kan herkennen. De ergonomische richtlijnen (de zogenaamde NPR 1813 richtlijnen) hebben wat dit betreft duidelijk gemaakt dat de keuze van het soort stoel afhankelijk is van het persoonsgebonden gebruik evenals van de gebruiksduur. Met andere woorden:

  • Bij een kort gebruik van minder dan twee uur moet de stoel op de persoon zijn afgestemd;
  • Bij een lang gebruik van meer dan twee uur moet de stoel op de persoon zijn afgestemd en dient er een bewegingsmechanisme aanwezig te zijn;

Het belangrijkste aspect waar de bureaustoel aan dient te voldoen is dat ze volledig kan worden aangepast aan je eigen lichaam. Voor een basismodel bureaustoel geldt dat dit in de basis reeds voldoende kan zijn. Dat geldt niet voor een eenvoudige keukenstoel! Is het voor jou niet helemaal duidelijk wat de aanpassingsmogelijkheden precies inhouden? Het gaat hierbij concreet om:

  • De mogelijkheid hebben om de zitting hoger of lager te plaatsen;
  • Een rugsteun hebben waarmee de hoek kan worden aangepast en de hoogte aanpasbaar is;

Hou je rekening met de hierboven aangegeven tips? Dan zal je kunnen vaststellen dat het kopen van een echt ergonomische bureaustoel een behoorlijk stuk eenvoudiger zal worden.

Tip 3: Zorg voor een correcte plaatsing van het beeldscherm

Er zijn buiten bovenstaande uiteraard nog meer tips voor je thuis werkplek om rekening mee te houden. Wat namelijk ook te denken van de plaatsing van je beeldscherm? Op het ogenblik dat je vast moet stellen dat je beeldscherm niet op een correcte hoogte staat kan je binnen de kortste keren af te rekenen krijgen met bijvoorbeeld nekklachten. Voor zowel een laptop als de monitor van je computer geldt dan ook dat ze over de correcte hoogte dient te beschikken.

Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om met een correcte kijkhoek naar het scherm te kijken. Zorg er omwille van die reden altijd voor dat je laptop op een speciale laptopstand wordt geplaatst. Op deze manier voorkom je dat je voorovergebogen moet werken. Er bestaan verder ook monitoren die over een vaste monitorarm beschikken. Deze kan door jou aan je bureau worden bevestigd. Hierdoor is het eenvoudig mogelijk om je scherm te draaien. Op deze manier kan je altijd rekenen op een uitstekende kijkhoogte en een prima kijkrichting.

Tip 4: Afwisseling van houding blijft altijd een must

Hoe goed de ergonomie van je werkplek in de praktijk ook mag zijn, het blijft altijd een absolute must om je houding voldoende af te wisselen. Op deze manier is het dan ook mogelijk om de belasting van je lichaam werkelijk aanzienlijk te verminderen. Door tijdig even afstand te nemen van je werkplek om bijvoorbeeld even een wandeling te maken zal je kunnen rekenen op verschillende voordelen. Niet alleen zal je in eerste instantie de druk op je lichaam verminderen, daarnaast zal je er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je terug een veel betere focus krijgt als je terug aan de slag gaat.

Tip 5: Vergeet niet, ergonomie betekent de werkplek aan de mens aanpassen

Tot slot nog één extra interessante tip. In heel wat (werk)situaties is het zo dat er door de mens wordt gekozen om zich aan te passen aan de werkplek waarover men beschikt. Eigenlijk moet het omgekeerde echter het geval zijn. Met andere woorden, de werkplek moet zich aanpassen aan de (ergonomische) eisen van de persoon die er gebruik van maakt. Wanneer je vanuit dit perspectief jouw werkplek thuis gaat inrichten zal je kunnen vaststellen dat er een belangrijke meerwaarde gecreëerd zal kunnen worden voor je lichaam. Dit niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal vlak.