Thuis werken zit sinds jaar en dag stevig in de lift. Er zijn dan ook verschillende voordelen aan verbonden. Toch moet het gezegd dat thuiswerken ook bepaalde nadelen of risico’s met zich meebrengt. Voor heel wat werknemers geldt bijvoorbeeld dat ze werken van thuis uit een beetje luchtig opvatten. Dit gaat vaak ten koste van de productiviteit en de efficiëntie waarmee er wordt gewerkt. Daarnaast is het zo dat ook lang niet iedereen over een optimale thuiswerkplek beschikt. Op deze pagina zetten we in ieder geval 6 tips voor een efficiënte(re) thuiswerkplek voor je op een rijtje.

Tip 1: Zorg voor voldoende daglicht in de ruimte

De eerste tip heeft betrekking tot het realiseren van voldoende daglicht in de ruimte waarin je werkt. We hebben het hier wel degelijk over daglicht. Heel wat mensen investeren in verschillende (soms zelfs unieke) kunstmatige lichtbronnen, maar vergeten dat naar binnenvallend daglicht de productiviteit aanzienlijk kan verbeteren. Beschik je dus met andere woorden over de mogelijkheid om te werken in een ruimte met naar binnenvallend daglicht? Dan is het zeker interessant om in die ruimte je thuis bureau te plaatsen. Bovendien kan natuurlijk daglicht je ook helpen om de kosten van je thuiswerkplek te drukken. Je hebt dan immers minder snel behoeften aan kunstmatig licht.

In het bijzonder schuine lichtinval via een raam aan de zijkant wordt als ideaal bestempeld. Je moet er wel rekening mee houden dat naar binnen vallend zonlicht in je thuiswerkplek soms hinderlijk kan zijn. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Is het niet mogelijk om te zorgen voor voldoende daglicht in je thuiswerkplek zonder dat het hinderlijk wordt? Dan moet je er zeker op toezien dat er voldoende ander (kunstmatig) licht aanwezig is in de ruimte. Een gebrekkig verlichte thuiswerkplek kan de productiviteit en de efficiëntie waarmee er kan worden gewerkt sterk negatief beïnvloeden.

Tip 2: Creëer een rustgevende setting

Een efficiënte thuiswerkplek is een plaats waar je aandacht zo weinig mogelijk wordt afgeleid door allerhande rondslingerende zaken. We begrijpen dat het lang niet altijd even eenvoudig is om je thuiswerkplek opgeruimd en ordelijk te houden, maar toch is dit zeer belangrijk. Zorg er in ieder geval voor dat je niet onnodig veel documenten op bijvoorbeeld je bureau laat rondslingeren. Doe je dat wel? Dan creëer je op die manier niet alleen een inefficiënte werkplek, daarnaast vergroot op die manier ook de kans dat je bepaalde documenten niet meer terug zal kunnen vinden. Gebruikmaken van mappen voor het rangschikken van documenten en archiefkasten kan in de praktijk een uitstekende keuze zijn. Zo wordt jouw werkplek meteen een stuk efficiënter en netter.

Tip 3: Een goede, ergonomische bureaustoel is een must

Je dient er rekening mee te houden dat de bureaustoel waar je gebruik van gaat maken in je thuiswerkplek één van de belangrijkste onderdelen is van de ruimte. Dit niet in het minst omdat je er dagelijks wellicht heel wat uurtjes in plaats zal nemen. De keuze voor een ergonomisch exemplaar is dan ook voor de hand liggend. Een aantal eisen waar je ergonomische bureaustoel aan moet voldoen zijn:

  1. Ze dient voorzien te zijn van armleuningen;
  2. De hoogte van de bureaustoel moet ingesteld kunnen worden;
  3. Ze dient vervaardigd te zijn uit een comfortabel aanvoelend materiaal;

Tip 4: Verbeter de ergonomische omstandigheden met een zit sta bureau

Niet alleen gebruikmaken van een ergonomische bureaustoel kan interessant zijn om de werkomstandigheden in je thuiswerkplek te optimaliseren. Je kan er dan namelijk wel voor kiezen om een ergonomische bureaustoel aan te kopen, wanneer je continue voorovergebogen gaat zitten heeft dit uiteraard maar weinig nut. Gelukkig is het tegenwoordig niet alleen mogelijk om gebruik te maken van een ergonomische bureaustoel, maar ook van een compleet ergonomisch bureau. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het kopen van een zit sta bureau. Voldoende afwisselen op vlak van de houding die je aanneemt tijdens het werken is zeer belangrijk. Door gebruik te maken van een zit-sta bureau kan daar perfect voor worden gezorgd. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat deze bureaus vaak voorzien kunnen worden van allerhande extra’s. Denk hierbij met name aan het realiseren van kabelmanagement oplossingen. Op deze manier verbeter je niet alleen de ergonomie van je thuiswerkplek, maar wordt je werkplek ook veel overzichtelijker en aangenamer.

Tip 5: Zorg ervoor dat je over de juiste mindset beschikt

Heel wat mensen die over de mogelijkheid beschikken om thuis te werken vergeten om de juiste mindset te creëren in hun thuiswerkplek. Dat is omwille van verschillende redenen geen goed idee. Het wordt in de praktijk dan ook altijd sterk aangeraden om te doen alsof je naar kantoor gaat. Dit betekent onder meer dat je niet in een jogging plaats gaat nemen achter je bureau. We begrijpen dat dit aanlokkelijk is en natuurlijk zit zo’n jogging heel wat comfortabeler, maar je creëert er de foutieve mindset mee. Je zal ervan versteld staan hoeveel gemotiveerder je bent enkel en alleen al door het aantrekken van bijvoorbeeld een strak pak. Komt je baas onverwacht even kijken hoe je het doet op je thuiswerkplek? Dan hoef je ook niet met rode wangen de deur opendoen!

Tip 6: Investeer in een echt kwalitatieve thuiswerkplek

Er is niets vervelender dan gebruik moeten maken van een (thuis)werkplek die de nodige frustraties oplevert. Misschien piepen en kraken de verschillende lades wel heel erg bij het openen. Of misschien is er sprake van een wankel bureau of kapotte sorteerbakjes. Het zijn stuk voor stuk zaken die de productiviteit sterk negatief kunnen beïnvloeden. Bespaar dus niet te veel op het kopen van de verschillende meubels evenals gebruiksartikelen voor je thuiswerkplek. Wanneer je één keer investeert in een kwalitatieve thuiswerkplek zal je al snel kunnen vaststellen dat dit je op middellange tot lange termijn alleen maar interessante voordelen zal opleveren.