Steeds meer professionelen en bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om over te gaan tot het kopen van een monitorarm. Het gaat hierbij om een speciale draagarm waaraan de computermonitor is bevestigd. Normaal gesproken wordt deze bevestigd door middel van een klem aan de achterkant van het bureau. Deze arm maakt het mogelijk om het computerscherm te bewegen naargelang de positie waarover je beschikt. Op deze manier kan de positie van het scherm worden aangepast ten opzichte van je ogen. Op deze manier kan de ergonomisch meest optimale werkhouding worden gerealiseerd. Overweeg jij ook de aankoop van een monitor arm? De onderstaande 3 redenen geven je alvast meteen aan waarom je behoeften kan hebben aan zo’n arm.

1. Een monitorarm komt de gezondheid van jou en je collega’s ten goede

Zonder meer de belangrijkste reden om een monitorarm te gebruiken is terug te vinden in het feit dat niet alleen de hoogte en de diepte, maar ook de hoek van de monitor kan worden ingesteld. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de zithouding niet alleen zo comfortabel, maar ook zo ergonomisch mogelijk kan worden gemaakt.

Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een monitorarm zal je kunnen vaststellen dat de monitor gewoon op het bureau komt te staan. Dit zal er in de praktijk voor zorgen dat je automatisch de neiging zal krijgen om voorover te buigen in de richting van het scherm. Op deze manier wordt de rug onnatuurlijk gevormd. Door gebruik te maken van een monitorarm krijg je eigenlijk meteen de mogelijkheid om twee verschillende zaken te realiseren, namelijk:

1. Je kan de optimale positie van het beeldscherm bepalen en instellen;

2. Het is mogelijk om de relatieve positie van niet alleen je ogen, maar ook je monitor en toetsenbord te variëren;

Wordt er gebruik gemaakt van een monitorarm in combinatie met een zit-sta bureau? In dat geval wordt het zonder probleem mogelijk gemaakt om de monitor in te stellen op basis van de stahouding. Dit blijkt in de praktijk geen overbodige luxe te zijn. Het spreekt immers voor zich dat we staand een andere houding aannemen ten opzichte van ons beeldscherm dan wanneer we zouden zitten.

Let wel, variëren in werkhouding blijft belangrijk!

De variabiliteit die op bovenstaande wijze kan worden gerealiseerd is ongelofelijk belangrijk voor onze gezondheid. Zelfs wanneer er sprake is van een op ergonomisch vlak perfecte werkplekopstelling is het zo dat urenlang dezelfde werkhouding aannemen in het geheel niet gezond is. Niet alleen heel wat mensen die door de jaren heen onderzoeken hebben gedaan, maar ook steeds meer gebruikers zijn van mening dat het lichaam zich na een geruime tijd in dezelfde positie als het ware gaat uitschakelen.

Door gebruik te maken van een zit-sta bureau wordt die verandering van houding zonder probleem mogelijk gemaakt. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van een monitorarm er tegelijkertijd voor dat je in elke situatie verzekerd blijft van de beste, meest ergonomische werkomstandigheden.

2. Een monitorarm zorgt voor een grotere werkruimte en een betere werkbeleving

Door gebruik te maken van een monitorarm zal je kunnen vaststellen dat je meteen kan rekenen op de meest flexibele werkplek. Bovendien kan er ook een structurele meerwaarde voor de werkbeleving worden gecreëerd. Stel bijvoorbeeld dat je graag het beeld van bijvoorbeeld landschap naar portret wenst aan te passen. Of misschien wil je wel graag het scherm even kunnen draaien zodat ook de medewerker die naast je zit mee kan kijken? Of misschien schijnt de zon wel vervelend op je beeldscherm waardoor je extra veel inspanningen moet leveren om het scherm te kunnen zien. In al deze verschillende gevallen zal je kunnen vaststellen dat één enkele handeling uitvoeren met de monitorarm er meteen voor kan zorgen dat er perfect aan de gestelde eisen kan worden voldaan. Probeer dat maar eens even praktisch voor de hand te krijgen zonder monitorarm!

3. Met een monitorarm ben je verzekerd van een nette werkomgeving

Gebruikmaken van een monitorarm zorgt ervoor dat je monitor als het ware boven je bureau hangt. Dit zorgt ervoor dat er veel meer ruimte op de werkplek zelf ter beschikking is. Dit heeft als logisch gevolg dat je de bureauruimte merkelijk efficiënter kan inrichten. Wist je ook al dat een monitor beugel tot twee schermen kan dragen? Hoe dan ook zorgt het gebruik van een monitorarm er dus voor dat je altijd bent verzekerd van een aangename werkplek waarin het heerlijk gestructureerd werken is. Je zal er van schrikken welke positieve impact dit kan hebben op niet alleen je concentratievermogen, maar ook de hoeveelheid stress die je (niet meer) zal ervaren.

Van zodra je gebruik gaat maken van een monitorarm zal je ook kunnen vaststellen dat je zogenaamde ‘Neutral Reach Zone’ merkelijk efficiënter zal worden. Het gaat hierbij om de zone waarnaar door ergonomen wordt verwezen die eenvoudig te bereiken is op je bureau wanneer je, je bovenarmen tegen het lichaam gedrukt zou houden en je ellenbogen gebogen. Vanuit ergonomisch perspectief dienen alle zaken die je doorheen de werkdag regelmatig nodig hebt eenvoudig bereikbaar te zijn binnen deze zone. Het gaat hierbij dan onder meer om zaken zoals bijvoorbeeld je muis en toetsenbord, maar ook een balpen, je telefoon, een notitieblokje, etc. Zonder het gebruik van een monitorarm wordt dit nagenoeg onmogelijk.

Hoe zorg je voor het optimaal benutten van de monitorarm?

Hebben de bovenstaande 3 redenen om gebruik te maken van een monitorarm je ook weten te overtuigen? Dan spreekt het voor zich dat je ook nog even rekening zal willen houden met de manier waarop de monitorarm dient te worden gebruikt. Wat dit betreft dient er dan ook bij voorkeur altijd rekening te worden gehouden met de tips zoals hieronder aangegeven:

1. Zorg ervoor dat de bovenkant van de monitor zich altijd op ooghoogte bevindt;

2. De monitor dient zich op ongeveer een armlengte afstand te bevinden;

3. Controleer de zitpositie wanneer je naar het scherm kijkt zonder aan de zithouding te denken;

Voor dit laatste punt geldt dat je eigenlijk drie verschillende vragen moet stellen. In eerste instantie moet je, je afvragen of je rechtop zit of niet. Daarnaast moet er worden gekeken naar de nek. Bevindt deze zich namelijk in een natuurlijke, ontspannende en neutrale positie of niet?

Tot slot moet je, je nog de vraag stellen of je het scherm perfect kan zien zonder naar omlaag of naar omhoog te moeten kijken. Worden al deze vragen beantwoord met een duidelijke ‘ja’? Dan kan je meteen concluderen dat je monitorarm op de beste manier werd geplaatst zodat je met een gerust hart aan de slag kan gaan!