Een zit-sta bureau kopen is meer dan de moeite waard. Met behulp van zo’n bureau is het namelijk mogelijk om gezonder en meer gefocust te werken. Maar hoe hoog moet een sta bureau zijn? En wat is nu de goede hoogte van een sta bureau? In dit blogartikel lees je hier alles over. BIj het bepalen van de ideale hoogte voor een sta bureau speelt namelijk ergonomie een grote rol.

De juiste hoogte is belangrijk

Bij een sta bureau is het ontzettend belangrijk dat je bureau op de juiste hoogte staat ingesteld. Wanneer je bureau namelijk niet op de juiste hoogte staat ingesteld, kun je hierdoor allerlei lichamelijke klachten krijgen. Hierbij kun je denken aan klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en polspijn. Zelfs als je bureau maar een aantal centimeter verkeerd staat ingesteld kun je deze klachten al ervaren. Een zit sta-bureau is dus zeker de moeite waard, maar hierbij is het van essentieel belang dat het bureau op de juiste hoogte wordt ingesteld.

De juiste hoogte bepalen

Het bepalen van de ideale hoogte voor een sta bureau kun je doen door de volgende stappen te doorlopen:

1. Stel de hoogte van het sta bureau in op de hoogte van je ellebogen. Buig je ellebogen in een hoek van 90 graden. Hierdoor blijft je nek in de juiste stand staan en blijven je polsen recht voor je. Vervolgens druk je op de knoppen van het zit-sta bureau om de juiste hoogte te bepalen. Hierbij is het belangrijk dat je handen over het toetsenbord kunnen zweven en dat je polsen hierbij recht en ontspannen blijven. Dit is belangrijk omdat je hierdoor klachten aan je polsen zoveel mogelijk kunt vermijden.

Ga in de juiste houding staan. Het is belangrijk dat je tijdens het bepalen van de juiste hoogte voor het sta bureau in de juiste houding gaat staan. Houd hierbij je knieën licht gebogen en zorg ervoor dat je nek en schouders ontspannen zijn.

Zorg ervoor dat je polsen parallel en recht zijn ten opzichte van het sta bureau. Uiteraard kunnen je vingers wat naar beneden hangen zodat je je toetsenbord kunt gebruiken, maar het is belangrijk dat je polsen parallel aan het bureaublad liggen.

De juiste hoogte van het sta bureau is ingesteld, en nu?

Met alleen het bepalen van de ideale hoogte voor je sta bureau ben je er nog niet. Een bureau is namelijk nooit leeg. Of je het zit-sta bureau nu gebruikt als werktafel of als computertafel. Zeker op het moment dat je bureau gebruikt als computertafel is het belangrijk dat je ook de monitor van je computer of laptop standaard op de juiste hoogte zet.

Wanneer je dat namelijk niet doet kun je alsnog nekklachten of andere lichamelijke klachten ervaren. Echter staan deze klachten dan niet in verband met de hoogte van je sta bureau, maar met de hoogte van je monitor.

De ideale hoogte voor een sta bureau is dus voor iedereen anders. Niemand is immers exact even lang. Dit maakt een verstelbaar sta bureau zo waardevol. Werk je op een kantoor waar je met meerdere mensen gebruik maakt van hetzelfde sta bureau? Bepaal dan voordat je plaats neemt achter dit bureau eerst de voor
jou juiste werkhoogte.