Omdat onze lichamen gemaakt zijn om veel te bewegen, kan er in principe geen juiste zithouding bestaan. Helaas moeten we tegenwoordig om welke reden dan ook vaak achter de computer zitten. Omdat je daar nou eenmaal niet van onderuit komt is een goede zithouding bureau heel belangrijk.

Waarom is een ergonomische zithouding belangrijk?

Wat nog belangrijker is dan de ideale zithouding is afwisseling. Maar wat is ergonomie nou precies? Dit staat voor de omgeving aanpassen aan de mens. Hierdoor kan je dan weer optimaal functioneren. Het kan hierbij dus over een ruimte, specifiek product maar ook over je werkplek gaan.

Door je kantoor of je thuiswerkplek zo in te richten naar de ergonomische richtlijnen doe je jezelf een heel groot plezier. Hierbij gaat het dan ook niet alleen om de inrichting van je werkplek maar ook over eventuele andere storende dingen. Denk hierbij aan de lichtinval op je beeldscherm, geluiden, de temperatuur en de sfeer.

Wat is de beste zithouding achter een computer op je bureau?

Om te zorgen dat je de juiste zithouding hebt terwijl je achter de computer zit, is het heel belangrijk dat je een bureaustoel hebt die je naar eigen wensen in kan stellen. Zo zit je niet alleen comfortabel maar het zal op de lange termijn ook een aantal klachten voorkomen.

Om te beginnen stel je de hoogte van de stoel in. Dit doe je zo dat je wel met je voeten plat op de grond kan staan. De hoek tussen je heupen en bovenbenen moet minimaal 90 graden zijn. Zorg dat je goed naar achter in de stoel zit. Zorg ervoor dat er tussen je knieën en de rand van de stoel nog minimaal een vuist breedte ruimte over is. Zo voorkom je dat je knieën worden afgeklemd.

Als de rugleuning van je stoel een bolling heeft, zorg er dan voor dat deze net boven je broekriem steunt. Ook zit je voor de juiste zithouding in je bureaustoel met een rechte rug. Je hoofd houdt je dus recht boven je romp. Let erop dat je je hoofd niet steeds naar voren laat zakken. Dit zorgt voor een verkeerde zithouding en kan klachten geven.

Om te voorkomen dat je tijdens het werken je schouders optrekt, kan je het beste je bureaublad instellen op ellebooghoogte. Wat betreft de hoogte van het beeldscherm, dit zou zo moeten staan. Kijk recht vooruit, als het goed is zitten je ogen ongeveer ter hoogte van de bovenrand van je beeldscherm. Het beeldscherm zelf hoort ongeveer een armlengte van je af te staan.

Zorg dat je zitten afwisselt met af en toe bewegen. Haal wat te drinken, loop tijdens de pauze even een stukje buiten of ga regelmatig even naar het toilet. Ook kun je regelmatig wat oefeningen doen om ervoor te zorgen dat je nek soepel blijft.

Werken op kantoor vs thuiswerken

Op kantoor werken of thuis, daar zit nogal een groot verschil tussen. Werkgevers zijn bereid om goed te investeren in de juiste meubelen. Ten eerste is dit vereist door de Arbowetgeving. Maar omdat werkgevers natuurlijk niet graag willen dat hun personeel gezondheidsklachten krijgen door een verkeerde zithouding investeren ze graag in goede kantoormeubelen.

Met een goed bureau en een goed af te stellen bureaustoel zit je in een ergonomische zithouding. Dit zorgt er niet alleen voor dat je beter je werk kan doen, je zal je ook beter voelen. Doordat je lichaam niet overbelast wordt zal je niet snel last krijgen van gezondheidsklachten.

Als je thuiswerkt heb je misschien geen bureau en bijpassende bureaustoel. Vaak wordt er dan voor gekozen om aan de eettafel te werken. Hierbij zit je niet in de juiste houding. Er zal te veel druk op je tussenwervelschijven komen te staan. Hierdoor krijg je na verloop van tijd last van rugklachten.

Omdat je op een eetkamerstoel niet comfortabel kan zitten en je deze dus niet in kan stellen, zit je dus niet in de juiste zithouding. Mensen die zo uren door moeten werken zijn niet gezond bezig. Natuurlijk kan je wel een beetje improviseren maar het resultaat hiervan zal niet optimaal zijn.

Klachten door een verkeerde zithouding

Wie lang in een verkeerde houding zit zal na verloop van tijd klachten krijgen. De meest voorkomende zijn chronische pijn aan je schouders, rug en nek. Ook kunnen er blessures ontstaan aan je voeten, knieën en heupen. Je lichaam zal stijf worden en je kan problemen krijgen met je spijsvertering.

Door al deze klachten komt het ook vaak voor dat mensen last krijgen van hoofdpijn. In de ergste gevallen kunnen deze klachten zelfs leiden tot stress en depressie. Wil je dit dus voorkomen, zorg dan altijd voor een juiste zithouding. Een zit sta bureau kopen kan hierbij helpen.