Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze er een zittende levensstijl op nahouden. Deze wordt in de praktijk voornamelijk in de hand gewerkt door het beroep dat ze uitoefenen. Iemand die bijvoorbeeld over een bureaufunctie beschikt zal immers in de basis niet veel kunnen bewegen. Toch is dat wel degelijk zeer belangrijk. Te veel zitten kan namelijk verschillende gevaren voor je gezondheid met zich meebrengen. Zo loop je bijvoorbeeld het risico om geconfronteerd te worden met overgewicht en vergroot ook de kans op diabetes type 2 aanzienlijk. Te veel zitten zou zelfs zomaar mentale problemen in de hand kunnen werken. Indien ook jij je graag (beter) bewust wil worden van de gevaren van een zittende levensstijl is het zonder meer een aanrader om even uitgebreid de informatie uit dit blogartikel door te nemen.

Welke impact heeft een zittende levensstijl op je lichaam?

Mensen zijn gebouwd om rechtop te staan. Zowel je hart als je cardiovasculaire systeem werken op die manier het efficiëntst. Dit geldt ook voor de darmen. Voor mensen die bijvoorbeeld langdurig opgenomen worden in een ziekenhuis en daarbij bedlegerig zijn geldt dat ze niet zelden problemen ontwikkelen met de darmen. Fysiek actief zijn zorgt er in de praktijk bovendien voor dat niet alleen je globale energie levels op peil blijven, daarnaast behouden bijvoorbeeld je botten ook hun sterkte.

De negatieve impact op je benen en bilspieren

Een zittende levensstijl kan er in de praktijk ook toe leiden dat de spieren in de benen evenals de zogenaamde bilspieren zwakker gaan worden. Bovendien is het zelfs mogelijk dat ze langzaam maar zeker zullen weggaan. Deze grote spieren zijn nochtans ongelofelijk belangrijk. Niet alleen zijn ze er immers voor verantwoordelijk om goed te kunnen wandelen, daarnaast zorgen ze ook mee voor het stabiliseren van je lichaam. Op het ogenblik dat deze spieren zwakker zijn geworden neemt de kans aanzienlijk toe op een blessure tijdens het vallen. Bovendien is de kans ook aanzienlijk groter om tegen fysieke problemen aan te lopen tijdens het sporten.

Aanzienlijk groter risico op overgewicht

Het bewegen van je spieren helpt je lichaam om niet alleen de vetten, maar ook de suikers die je naar binnen krijgt efficiënter te verwerken. Wanneer je een grote hoeveelheid van je tijd al zittend doorbrengt zal je kunnen vaststellen dat je verteringsproces allesbehalve efficiënt zal werken. Dit zorgt er voor dat je lichaam niet alleen vetten, maar ook suikers als vet zal aanhouden. Veel mensen denken dat ze dit probleem kunnen oplossen door tussen het werken door te sporten. Dat is niet helemaal correct. Zelfs wanneer je sport, maar toch langdurig neerzit loop je nog steeds het risico om geconfronteerd te worden met aanzienlijke gezondheidsproblemen. Een bekend voorbeeld hiervan is het stofwisselingssyndroom. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat je eigenlijk tussen de 60 en 75 minuten per dag moet sporten om de gevaren van overmatig zitten tegen te kunnen gaan.

Verminderde ondersteuning door je heupen en je rug

Net zoals geldt voor je benen en je bilspieren geldt ook voor je heupen en je rug dat ze onvoldoende ondersteuning zullen bieden wanneer je langdurig neerzit. Veel zitten zorgt er immers voor dat je heup flexor spieren zullen afnemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot aanzienlijke problemen met je heupen. Daarnaast is het ook algemeen bekend dat veel zitten ook problemen kan veroorzaken aan de rug. Dit geldt niet in het minst voor personen die geen ergonomische houding aannemen of bijvoorbeeld geen gebruikmaken van aerodynamische kantoormeubelen.

Grotere kans op het verkrijgen van verschillende vormen van kanker

Kanker is en blijft één van de gevaarlijkste chronische aandoeningen waarmee we als mensen geconfronteerd kunnen worden. Verschillende studies hebben ondertussen uitgewezen dat een zittende levensstijl ook het risico op geconfronteerd worden met verschillende vormen van kanker aanzienlijk kan vergroten. Het zou hierbij concreet gaan om onder meer:

  • Longkanker;
  • Baarmoederhalskanker;
  • Darmkanker;

Op moment van schrijven is het nog niet helemaal duidelijk hoe dit toenemende risico kan worden verklaard. Wel is het zo dat er naarstig verder onderzoek naar wordt uitgevoerd.

Een duidelijke link met hartaandoeningen

Neerzitten voor een lange periode staat er om bekend een duidelijke link te hebben met hartaandoeningen. Eén specifieke studie heeft aangetoond dat mensen die meer dan 23 uur naar de televisie kijken per week zomaar even over 64 procent meer risico beschikken om te sterven aan een hart-en vaatziekte in vergelijking met mensen die maximum 11 uur televisie kijken per week. Sommige experten gaan nog een stapje verder. Zij stellen dan ook dat mensen die geen actieve levensstijl hebben en langdurig neerzitten zomaar even 147 procent meer risico lopen om geconfronteerd te worden met een hartaanval of een beroerte.

112 procent meer risico om geconfronteerd te worden met diabetes

Ook de impact van een zittende levensstijl op suikerziekte of diabetes mag in geen geval worden onderschat. Verschillende studies hebben ondertussen duidelijk aangetoond dat vijf dagen in bed liggen reeds leidt tot een aanzienlijke toename van insuline-resistentie in het lichaam. Dit heeft als gevolg dat een zittende levensstijl zomaar even tot 112 procent meer risico met zich meebrengt op het op een zeker moment krijgen van diabetes.

Een zittende levensstijl kan leiden tot het ontstaan van spataderen

Langdurig zitten kan ook het verschijnen van zogenaamde spataderen in de hand helpen. Dit is het gevolg van het feit dat langdurig neerzitten ervoor zorgt dat het bloed naar je benen stroomt. In principe is dit vooral een visueel nadeel. Spataderen zijn globaal gezien namelijk niet gevaarlijk.

Alleen in uiterst zeldzame gevallen kunnen ze zorgen voor het ontstaan van bloedklonters. Het spreekt voor zich dat bloedklonters uiteindelijk wel een significant gezondheidsrisico met zich meebrengen.

Ook allerhande (andere) ongemakken kunnen in de hand worden gewerkt

Langdurig zitten kan er tot slot ook nog voor zorgen dat je geconfronteerd wordt met allerhande extra lichamelijke ongemakken. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan pijnlijke schouders.

Bovendien is het zo dat veel mensen die bijvoorbeeld een hele dag door computerwerk hebben verricht klagen van een stijve nek. Deze “symptomen” zijn uiteraard net wat minder ingrijpend en belangrijk in vergelijking met de andere aangehaalde zaken op deze pagina, maar toch zal je ook hier graag rekening mee willen houden.

Wil je deze gevaren voorkomen? Bekijk dan onze elektrisch verstelbare zit sta bureaus.