Een gebrekkige concentratie kan in de praktijk nefast zijn voor je productiviteit. Toch is het zo dat voor veel mensen geldt dat ze net hiermee worden geconfronteerd. Verschillende redenen kunnen hiervan aan de basis liggen. Vaak is het zo dat de oplossing voor het gebrek aan concentratie helemaal niet ver hoeft te worden gezorgd. Daarnaast zijn het merendeel van de problemen die aan de basis liggen van een gebrekkige concentratie ook zeer eenvoudig op te lossen. Wil jij hier nu graag meer over te weten komen? Dan is de informatie op deze pagina voor jou zonder meer interessant!

1.) Laat je niet afleiden door externe prikkels zoals social media

De absolute nummer één regel is dat je, je onmogelijk kan concentreren op je werk wanneer je wordt gestoord door prikkels van buitenaf. Tegenwoordig zijn deze prikkels aanzienlijk talrijker aanwezig in vergelijking met vroeger. Dat is onder meer het gevolg van de opkomst van social media. Een berichtje op WhatsApp of even snel je tijdlijn op Facebook checken? Weg is je concentratie! Het is mede omwille van deze reden dat het uitschakelen van pushberichten tijdens de werktijd wordt aanbevolen. Alleen op deze manier kan je, je focus te allen tijde bij je werk houden.

2.) Voorkom concentratieverlies door lichamelijke klachten

Een significant aantal personen klaagt over lichamelijke problemen die het gevolg zijn van ongunstige werkomstandigheden. Ervaar jij vaak nekklachten of hoofdpijn? Merk je op dat je armen en / of benen pijn doen en dat je ogen aan het einde van de werkdag wel erg vermoeid zijn? In al deze gevallen kan het interessant zijn om even de inrichting van je werkplek onder de loep te nemen. Er zijn op dit vlak verschillende zaken waar je alvast aandacht aan kan besteden, namelijk:

  • Beschik je over een goede monitor die op een correcte manier staat opgesteld? 
  • Is de monitor op een correcte kijkafstand geplaatst? 
  • Maak je gebruik van een ergonomische bureaustoel die je lichaam voldoende ondersteunt?
  • Is het mogelijk om je bureau zo in te stellen dat er sprake is van een optimale werkhouding?

Door de jaren heen zijn er ongelofelijk veel mogelijkheden op de markt verschenen die lichamelijke klachten veroorzaakt op de werkvloer kunnen voorkomen. Het gaat hierbij onder meer om:

  • Speciale monitorarmen; 
  • Ergonomische bureaustoelen; 
  • Ergonomische bureaus; 

Alleen wanneer elk onderdeel van je werkplek op ergonomisch vlak is geoptimaliseerd zal je kunnen vaststellen dat lichamelijke klachten voorkomen of opgelost kunnen worden. Overweeg bijvoorbeeld eens het kopen van een zit-sta bureau. Op deze manier kan je altijd genieten van een optimale werkhouding terwijl je ook voorkomt dat je te lang (na elkaar) gaat zitten. 

3.) Maak gebruik van to do lijsten

Meer dan waarschijnlijk beschik je over een prima geheugen. Je weet dan ook precies wat je vandaag nog allemaal moet doen. Toch is het in de praktijk zeer belangrijk om gebruik te maken van to do lijsten. Het op een overzichtelijke manier opschrijven van al je nog uit te voeren taken voorkomt niet alleen dat je zaken over het hoofd ziet, daarnaast word je ook nog eens extra gemotiveerd. Als het goed is kan je doorheen de dag steeds meer zaken van je lijstje gaan afstrepen. Hierdoor lijkt de eindmeet nabij en kan je jezelf blijvend motiveren tot aan het einde van de werkdag. Je zal kunnen vaststellen dat je op deze manier veel beter je concentratie zal kunnen vasthouden.

4.) Een rustige werkplek is eigenlijk een must

Een gezellige drukte kan leuk zijn, maar is nefast voor je concentratie. Werken doe je dan ook bij voorkeur altijd in een rustige omgeving waarin zo weinig mogelijk ruimte wordt geboden voor afleiding. Het lijkt op het eerste zicht misschien best charmant om te werken in dat uitnodigende koffietentje op de hoek, maar je zal al snel kunnen vaststellen dat dit je productiviteit niet ten goede zal komen. Is er binnen het bedrijf waarvoor je werkt geen sprake van een echt rustige werkplek? Dan kan het de moeite waard zijn om te bespreken met je werkgever wat je hieraan kan doen.

5.) Voorzie je brein van zuurstof tijdens je werkpauze

Je moet er rekening mee houden dat je bij een kantoorbaan meer dan waarschijnlijk tot acht uur per dag naar een beeldscherm zit te staren. Dit zorgt ervoor dat je brein continue op volle capaciteit moet werken. Tijdens je pauze kan het dan ook van belang zijn om je brein even wat zuurstof te geven. Stap weg van achter je computer en ga naar buiten. Blijf ook niet zitten achter je smartphone, maar geniet van de natuur en het kleurrijke schouwspel dat zich om je heen ontvouwt. Eenmaal terug achter je computer zal je kunnen vaststellen dat je terug met volle concentratie aan de slag kan gaan. Dat zou een stuk minder voor de hand liggend zijn mocht je achter je PC zijn blijven zitten…

6.) Stres is een slechte raadgever

Natuurlijk begrijpen we dat een vooropgestelde deadline gehaald moet worden. Dit gezegd hebbende is het zo dat de stress die vaak gepaard gaat met het behalen van zo’n deadline nefast is voor jouw productiviteit en concentratie. Te vluchtig bepaalde taken willen afwerken kan ervoor zorgen dat je de zaken niet meer helder ziet. Hierdoor neemt het risico op fouten significant toe. Probeer dus altijd het hoofd koel te houden. Alleen op deze manier zal je uiteindelijk met zekerheid werk afleveren die de vooropgestelde verwachtingen zal weten in te lossen.

Extra Tip: Thuiswerken kan nefast zijn voor je concentratie

De Coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we met z’n allen meer van thuis uit zijn gaan werken. Uiteraard brengt dit bepaalde voordelen met zich mee. Zo staan we gevoelig minder lang vast in het verkeer en hoeven we ons niet te haasten naar het werk met alle stress van dien. Toch is thuiswerken doorgaans nefast voor je concentratie. Dit niet in het minst wanneer je niet over een aparte ruimte beschikt om in te werken. Er zijn dan simpelweg veel te veel zaken die je kunnen afleiden van je werk. Wil je dus met andere woorden kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke productiviteit? Werk dan bij voorkeur in een echt professionele omgeving. Dit kan dus ook een specifiek voor jouw werkzaamheden ingericht thuiskantoor zijn.